Nominert til årets Vekst- og nyskaperpris:
Fikk beskjed om at hjemmeproduksjon ikke lønte seg

I dag omsetter Stillasgruppen Produksjon AS for 39 millioner.

Ingen hadde troen på lokal produksjon

Stillasgruppen Produksjon har i 25 år jobbet med å utfordre og revolusjonere det norske stillasmarkedet. I 2022 hadde Stillasgruppen Produksjon driftsinntekter på over 39 millioner. Det innebærer en økning på over 70%, sammenlignet med de 3-4 siste årene. 

I følge daglig leder, Brian Sjøen har det å kunne ta nødvendige risikoer fra start vært en avgjørende faktor for selskapets årelange suksess.

Da vi skulle starte egen produksjon fikk vi klar beskjed av banken at vi ikke måtte finne på å ha produksjonen i Norge. Det var det nemlig ingen som gjorde lenger, forteller Brian. 

Idag er Stillasgruppen Produksjon AS en del av konsernet Stillasgruppen Holding AS. Før Stillasgruppen Produksjon og konsernet ble etablert, drev «Stillasgruppen» med montering og demontering av stålstillaser kjøpt inn fra eksterne leverandører. Dette var frem til de fikk krav om å skifte ut alle stålprodukter. 

I forbindelse med kontrakten vår med Kårstø fikk vi beskjed om å bytte fra stål til aluminium. Dette var fordi aluminium tålte et tøffere miljø og var mer bærekraftig, sier Brian. 

Tok grep selv

Å få tak i aluminiumsstillas i Norge viste seg å være vanskelig, og Brian bestemte seg for å heller ta saken i egne hender. 

Da vi så hva det ville koste å kjøpe inn aluminiumsstillas eksternt, innså vi at det aldri ville gå rundt. Jeg tok derfor kontakt med en kamerat som på denne tiden jobbet på Hydro, og sammen designet vi våre egne stillaser uti fra de systemene som allerede var kjent i markedet. 

Stillasmarkedet er et utrolig attraktivt marked, men å starte egen produksjon har vært utfordrende til tider, forteller daglig leder Brian Sjøen.

Billig, bærekraftig og effektivt

I dag produseres det både lettstillas og tungstillas i Stillasgruppen Produksjon. Profilene kjøper de inn fra Hydro, som videre fraktes til produksjonslokalene på Vea. At både materialer og produksjon er kortreist har brakt med seg flere fordeler.

I utgangspunktet er lønnskostnadene høyere i Norge, men på denne måten får vi ta del i utviklingen, og jo mer vi automatiserer, jo mer arbeidskraft sparer vi. Nå produserer vi til lageret vårt og etter forespørsel. Dette gjør at det er lettere å snu seg rundt og produsere etter kundenes ønsker og behov. Det har vi vunnet mye på.

Satte Guinness-rekord

Når vi spør Brian om hvem som er i kundegruppen, svarer han at dette er alt i fra privatpersoner til store bedrifter i industri- og offshore bransjen. Kundebasen strekker seg over hele landet, men de har også flere prosjekter lokalt.

Akkurat nå holder vi på med et prosjekt der vi lager til et stillasgulv i et sjøhus for et spesielt arrangement her på Karmøy. I utgangspunktet var det ingen gulv her i det hele tatt så stillas kan brukes til alt mulig. Det handler bare om å se løsninger, sier Brian.

Det er ingen tvil om at Stillasgruppen har gjort seg merkbar i markedet med sine kreative løsninger. I 2003 satte de nemlig en helt spesiell rekord.

Vi ville finne på en gimmick i forbindelse med «Bygg Reis Deg». Vi visste jo allerede at det var mer effektivt å bygge med aluminiumsstillas en stålstillas, og da vi så at verdensrekorden i stillasmontering var på 11 minutter, måtte vi slå denne. Det hele endte med et stort publikum og politi som vitne, og at vi slo rekorden med en tid på 7,38 minutter. Ingen har slått denne til nå! 

Satser på ung kompetanse

For å få til slike prestasjoner, trenger man nytenkede hoder. Siden oppstart, har Stillasgruppen Produksjon gått fra å være to ansatte og en lærling, til å sysselsette over 200 ansatte på tvers av selskapene og konsernet.

Å ha en bærekraftig bedrift handler ikke bare om miljø, men også om å ansette de riktige folkene. Mange spør oss hvordan vi tørr å ansette unge og uerfarne rett fra skolebenken, og da svarer jeg hvorfor ikke? sier han og fortsetter:

Roger Horn er på sitt tiende år i selskapet. Han bistår med arbeidsoppgaver i hele produksjonen og pakker blant annet utsendelser til kunder.
I fabrikken produseres det to ulike stillasgrupper: Alusafe rammestillas og Alusafe spirstillas. Her foregår hele produksjonen i ulike avdelinger i lokalene på Vea, unntatt gulvproduksjonen som fortsatt produseres i Polen. Brian forteller at også denne skal komme til Vea i nærmeste fremtid.

Sa nei til internasjonalt selskap

I tillegg til å oppleve god vekst her i Norge, har Stillasgruppen Produksjon store mål om å etablere seg internasjonalt. 

Akkurat nå har vi en egen avdeling på Østlandet og på Kårstø, i tillegg til en midlertidig stasjon i Odda. For oss er det viktig å ikke stagnere, og vi jobber stadig med nye strategier for å få inn flere kunder. Et av tiltakene våre er å få opp salgsorganisasjoner i utlandet.

Vil det da kunne bli produksjon i andre land etter hvert også?

Nei. For noen år tilbake holdt vi faktisk på å bli kjøpt opp av et internasjonalt selskap, men jeg hadde kun enforutsetning, og det var å holde produksjonen her. Dette kunne de ikke garantere, og da så vi ikke noe behov for å selge heller. Hva skal vi da finne på om vi selger alt ut av landet? Uansett så trives vi godt her på Karmøy i regn og vind, sier Brian og smiler.

Tekst & foto: Ingrid Eriksen, Zocial AS

 

Vekst- & Nyskaperprisen

Hvert år utnevnes det tre nominerte bedrifter til årets Vekst- og Nyskaperpris i Karmøy. Prisen handler om å stimulere til nytenkning og verdiskapning, og applaudere bedrifter som opplever vekst og bidrar til bærekraftige arbeidsplasser lokalt. Prisen deles ut av en fagjury plukket ut av arrangørene bak Bedriftenes dag. Vinneren av den gjeve prisen kåres 31. oktober 2023.

 


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *