Nominert til årets Vekst- og nyskaperpris:
Gått mot strømmen for å lykkes

Det er veldig uvant for oss, men også interessant å bli nominert. Det har vært så travelt at jeg ikke har fått tenkt så mye over det, sier daglig leder i Norwest Marine Service AS, Roy Grønås.

I skrivende stund er Roy på et hasteoppdrag i Kiel, hvor en skipsmotor har havarert. Han forteller at slike oppdrag ikke er uvanlig i den maritime bransjen, når deler av selskapets aktiviteter skjer globalt og med en imponerende referanseliste. 

Roy startet opp Norwest Marine Service i 2010. Den gang med motoroverhaling og reparasjon på større skipsmotorer i fokus. I dag har selskapet syv ansatte og er utstyrt med komplett skipsverksted og ISPS-godkjent havneanlegg på Husøy. 

Økte omsetningen gjennom pandemien

Tidligere har reisejobber vært en hyppig del av jobben i Norwest Marine Service. Men i tiden under og etter koronapandemien, har dette endret seg. 

Før reiste vi mye, men under pandemien kunne vi ikke reise på grunn av karantenetider og slikt. Fordelen vår var at vi hadde egen kai og kunne ta imot båter hos oss i stedet. Dette har påvirket omsetningen vår positivt, sier Roy. 

Like før koronapandemien omsatte Norwest Marine Service for 42,8 millioner kroner. I dag omsetter bedriften for 85,4 millioner kroner, med et årsresultat på 11,4 millioner kroner. Dette representerer en seksdobling av bedriftens overskudd sammenlignet med tallene fra 2019. 

Få som driver i samme skala

I tillegg til å være et fullverdig skipsverksted, driver Norwest Marine Service med kjøp og salg av nye- og brukte reservedeler. 

Det er ikke mange her i Norge som driver med alt det vi gjør. For eksempel kjøper vi opp brukte motorer ifra båter som skal vrakes. Siden vi har eget verksted har vi mulighet til å overhalse disse hos oss og bruke dem i nye jobber eller selge dem videre, forklarer han.

Fokus på gjenbruk og lagerbygging

Denne tilnærmingen har ikke bare påvirket omsetningen, men også styrket deres konkurranseevne. Spesielt i tider hvor det har vært lange leveringstider på det meste.

Leveranser er naturlig nok mer kompliserte nå, mye på grunn av ettervirkninger fra pandemien, men også fra krigen i Ukraina. 

Mens flere av konkurrentene bygger ned lagerbeholdningen, har Norwest Marine Service i lengre tid jobbet seg opp mot et større varelager. 

Det er en stor investering, men det har berget oss flere ganger. Jeg har vært i dette markedet lenge og har sett behovet og problemene rundt leveranser. Uten deler får man heller ikke gjort jobben i tide og da er det ikke sikkert man får jobben i det hele tatt, sier han. 

Vil ha mer kompetanse

Norwest Marine Services kundebase varierer ifra offshore-ledende selskaper og ferjenæring, til fiske- og frakteflåter. Roy forteller at det er viktig å ha kompetansen som kreves for de ulike jobbene, i tillegg til å være tilpasningsdyktig.

Det er en tøff jobb hvor man ikke kan planlegge så langt frem i tid, og naturlig nok vil de fleste ha en enklere jobb. 

Til tross for økonomisk medvind, opplever Norwest Marine Service at det er vanskelig å rekruttere nye arbeidstakere i bransjen. Norwest Marine Service er godkjent lærebedrift. De ønsker fremover å satse mer på lærlinger, og håper flere vil ta del i den spennende utviklingen.

Det er et kjent samfunnsproblem å få tak i ansatte i dag. Målet vårt er derfor å prøve å få inn lærlinger som vi selv kan bygge opp, slik at vi kan få mer kompetanse til markedet. Videre må vi bare jobbe på og følge med på hva som skjer rundt oss. Selv om vi er små og sårbare, er vi også små og fleksible, og det er en stor fordel. 

Tekst: Ingrid Eriksen, Zocial

Foto: Ingrid Eriksen og Geir Øyvind Gismervik

 

Vekst- & Nyskaperprisen

Hvert år utnevnes det tre nominerte bedrifter til årets Vekst- og Nyskaperpris i Karmøy. Prisen handler om å stimulere til nytenkning og verdiskapning, og applaudere bedrifter som opplever vekst og bidrar til bærekraftige arbeidsplasser lokalt. Prisen deles ut av en fagjury plukket ut av arrangørene bak Bedriftenes dag. Vinneren av den gjeve prisen kåres 31. oktober 2023 på Bedriftenes Dag, Park Inn Haugesund Airport hotell

 


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *