Nominert til årets Vekst- og nyskaperpris:
Vi er skitne og støyete, men vi gjør en miljøjobb!

Daglig leder i Norscrap Karmøy, Jan Egil Stølsvik, er stolt over å være blant de nominerte til årets Vekst og nyskaper. Gjenvinningsselskapet har ikke bare skapt økonomisk vekst, men har også gjort en betydelig innsats for miljøet.

Årlig blir det samlet inn 250 000 tonn avfall i konsernet Hellik Teigen Group, og de siste årene har Norscrap Karmøy registrert en økende aktivitet ute på anlegget på Sundvegen i Karmøy kommune. 

I 2022 resulterte denne økningen i en imponerende omsetning på 165 millioner kroner. Dette har gitt et overskudd på 6,5 millioner kroner og åpnet dørene for nye, spennende prosjekter hos det lokale gjenvinningsselskapet. 

Metallmottaket sett utenfra i dag. Dette skal i løpet av året oppgraderes med et nytt metallmottak.

Oppfordrer til gjenbruk før gjenvinning

Avfallet som havner hos Norscrap Karmøy blir stort sett sortert og gjenvunnet på stedet eller sendt til samarbeidspartnere i Hellik Teigen Group. I enkelte tilfeller blir materialet solgt som gjenbruk.

Vi er opptatt av at det som kastes faktisk er avfall. Hvis det er brukende stålplater, bjelker eller profiler, ser vi an om dette kanskje heller kan gå til gjenbruk istedenfor gjenvinning. Med gjenvinning blir det jo ofte laget om til det samme materialet uansett. 

Fra voksesmerter til utbygging med fokus på bærekraft

Den økende mengden avfall har imidlertid ført til utfordringer om plassen ute på anlegget. Konsesjonen har i lengre tid vært utilstrekkelig for å imøtekomme dagens kundemasse, men nå er dette i ferd med å ta en ny vending.

Vi har slitt med plassmangel og at støyet påvirker nærmiljøet, så nå har vi fått ny tillatelse i fra statsforvalteren til å bygge ut deler av anlegget og få på plass bedre støyskjerming. Målet er å forbedre oss i alle ledd, også i forbindelse med utfordringene knyttet til bærekraft. 

Jan Egil forteller at de allerede startet i 2021 med fornying av maskinparken. Nå er det et nytt og bedre metallmottak, skjermdemping og renseanlegg som står for tur. 

Metallmottaket skal bygges skikkelig og utvides, og vi skal bygge et eget renseanlegg for å ta ut tungmetaller, forklarer Jan Egil. Går alt etter planen, skal dette være klart innen et års tid. 

Daglig leder, Jan Egil Stølsvik, viser frem anlegget slik det er i dag.

Populært yrke

Men det er ikke bare anlegget det fokuseres på hos Norscrap Karmøy. Jan Egil forteller at det er viktig at også de ansatte drar i samme retning skal bedriften kunne nå sine bærekraftsmål. 

Faget gjenvinning har blitt et populært yrkesvalg for de unge. Siden 2018 har selskapet økt fra 5 ansatte til å bli 11 ansatte på anlegget, inkludert tre lærlinger.

Jeg var selv med å dra i gang gjenvinningsfaget på Haugalandet, så at det har blitt et populært valg både blant jenter og gutter er kjempebra. Det er et fag som man må være interessert i og følge godt med for å bestå. Vi håper på å kunne rekruttere flere lærlinger fremover, sier Jan Egil. 

De ansatte har fått utdelt egne, personaliserte maskiner. Avbildet: Malin Ytterøy.

Vil endre dagens bruk og kast mentalitet

Norscrap Karmøy samler inn det som betegnes som jern- og metallavfall. Det vil i hovedsak si alle typer metaller som jern, stål, aluminium, bronse og kobber, men også annet ikke rent avfall som batterier. Til tross for at den høye innsamlingen gir mer arbeid, er Jan Egil likevel kritisk til dagens bruk-og-kast mentalitet i samfunnet.

Vår oppfordring til folket er jo først og fremst å sortere riktig når de kvitter seg med ting, men også å bruke ting opp. I dag blir ting skiftet ut av ulike grunner, enten om det er feil farge eller man plutselig ikke har behov for det lenger. Men ofte er dette noe andre kan ha bruk for.

Tekst & foto: Ingrid Eriksen, Zocial AS

 

Vekst- & Nyskaperprisen

Hvert år utnevnes det tre nominerte bedrifter til årets Vekst- og Nyskaperpris i Karmøy. Prisen handler om å stimulere til nytenkning og verdiskapning, og applaudere bedrifter som opplever vekst og bidrar til bærekraftige arbeidsplasser lokalt. Prisen deles ut av en fagjury plukket ut av arrangørene bak Bedriftenes dag. Vinneren av den gjeve prisen kåres 31. oktober 2023.

 


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *