Dyktige, lokale medarbeidere hos Uptime International AS er verdensledende innen sin bransje. Stor satsing på innovasjon gjør at de ligger et hestehode foran konkurrentene.

Uptime International AS er en av tre nominerte til Årets Vekst og Nyskaperpris hvor vinneren blir kåret på Bedriftenes Dag.

Industribedriften Uptime International AS er verdensledende innen utvikling og levering av avanserte, høyteknologiske logistikksystemer som består av gangbroer, heis og autonome traller for maritim virksomhet. Det er 85 ansatte fra Sveio i nord til Skudeneshavn i sør ved hovedkvarteret på Husøy.

– Med kunder over hele verden, og stor aktivitet er det utfordrende å gjøre firmaet mer synlig på Haugalandet. Vi har en sterk merkevare som vi ønsker å gjøre enda mer synlig. Ikke minst når det gjelder å rekruttere nye medarbeidere, sier Alf Magnar Liknes, leder for Engineering og Operation hos Uptime. 

Karmøy Vekst- og nyskaperpris

Dette er en pris som ønsker å applaudere bedrifter som opplever positiv vekst, er nyskapende og bidrar til bærekraftige arbeidsplasser lokalt.

En egen jury utnevner tre kandidater etter flere kriterier som innovasjon og verdiskapning. Juryen består av leder Nina Høybakk (Skudenes & Aakra Sparebank), Jonas Simonsen (Skudenes & Aakra Sparebank), Kristine Skeie (HK Shipping Group), Per Velde (Karmøy kommune) og Svein Sund (Gasnor).

Vinneren blir avslørt under Bedriftenes dag Karmøy den 1.november 

EGET TESTSENTER: Uptime har opprettet to plattformer (blåfarget) for testing av egne gangbroer på Husøy. Ingenting etterlates til tilfeldighetene. Etter flere måneders testing på land, testes installasjonene ute på havet. Foto: Uptime

Karmøyfirmaet vil i år passere hele 400 millioner kroner i omsetning, opp fra 245 millioner i fjor. De siste årene har staben økt fra 54 til 85 ansatte.

På verdensbasis har bedriften en markedsandel på 98 prosent innen levering av gangbroer til petroleumsindustrien. Innen Offshore Wind hvor konkurransen er tøffere har de en andel på 50 prosent.

– Vi er inne i en positiv trend med flere spennende prosjekter og økt salg. Vår største utfordring er behovet for flere ansatte, som ingeniører innen hydraulikk, elektro, automasjon, IT og service. Vi skulle gjerne hatt inn 15 nyansatte, sier Liknes.

Muligheter i nye markeder

For å sikre de høye markedsandelene, er det stort søkelys på innovasjon i kontorene på Husøy. I forhold til produkter, men også inn mot nye kundegrupper. En satsing som er mulig gjennom et tett samarbeid med Innovasjon Norge.

– Vi har inngått et samarbeid med leverandører av fôr og gods til fiskeoppdrett. De har utfordringer med leveringer til anlegg som ligger i åpent hav med røffere sjø og værforhold. Forhold vi har mye kunnskap om og løsninger på, sier Liknes. 

«Uptime, eller oppetid defineres som den tiden en maskinvare og utstyr er i bruk. Et godt eksempel er de innovative gangbroene fra Uptime som gjør at kundene kan operere til havs under de fleste værforhold. Det igjen gir store innsparinger og mer effektiv drift og oppetid.»

Gangbroer inn i fremtiden

I 2019 presenterte firmaet en gangbro som kompenserer for bevegelser i fartøyet og som med avansert kamera- og datateknologi lander broen selv.

Men Uptime hviler ikke på laurbærene og har nå utviklet en gangbro som er spesielt gunstig i forhold til vindparker til havs. Med flere bruksområder.

– Dette er verdens første autonome gangbro med innebygget kunstig intelligens og med mulighet for en 3-D-kran. Den 30 meter lange broen er koblet opp mot et solid heistårn. Innvendig kan en via heis frakte personer og gods. Tårnet gjør at broen kan justeres trinnløst i høyden. Noe som skaper tryggere adkomst for personell, sier Liknes.

Hele operasjonen kan enkelt styres av en person, som har full oversikt fra det en avansert «gamingstol». Her får du værdata og det beste tidspunktet for operasjonen som skal gjøres. Skulle det kreves, kan operatøren kommunisere til brukerne gjennom flere høyttalere.

Alle operasjonene med den nye autonome gangbroen fra Uptime kan styres fra denne «gamingstolen». Ved å plassere denne i styrehuset, sitter operatøren tørt og trygt, på samme tid som han har god oversikt. Foto: Uptime

Transporten av gods skjer også med kunstig intelligens, hvor en robot tar seg av operasjonen på traller fra A til Å. Det er også et avansert kontrollsystem med full oversikt over hva som skjer, som teller folk og paller med gods. Informasjonen lagres i skyen og kan enkelt hentes ut i form av forskjellige rapporter. Hele operasjonen kan også overvåkes fra land via en digital tvilling. Det vil si at alt som vises på skjermene om bord i båten vil også vises på skjermene på land.

Den nye autonome gangbroen vil denne uken klargjøres til testing på Husøy. 11 av broene er allerede solgt, og skal leveres ferdig testet i løpet av de 2 neste årene. 

– Mulighetene er jo nærmest uendelig med de løsningene vi nå bruker. Det er jo plutselig like mye en logistikkløsning som en gangbro, sier Liknes.

Har eget akademi

Jevnt og trutt ankommer det personer fra hele verden for å få opplæring ved Uptime Academy.

– Vi stiller krav til våre kunder om at brukerne må være sertifisert hos oss for å betjene broene. Det består av en teoretisk del, pluss trening i simulator. De blir kjent med utstyret, får innføring i sikkerhetsrutiner og må gjennomføre en eksamen. Sertifiseringen må så fornyes hvert femte år, sier Anders Grindheim, Fabrikasjonsleder.

Bedriften på Husøy har i årevis tatt inn lærlinger i flere av avdelingene. En god måte å rekruttere nye medarbeidere på.   

– Det er stort behov for industrimekanikere, og vi er fornøyde med å ha to lærlinger innen dette fagfeltet. Målet er selvsagt at de fortsetter som fagarbeidere hos oss etter læretiden, sier Grindheim.

LÆRLINGER: Her ser vi Jan Fredrik Fagerland (til venstre) og Håkon Nes Stonghaugen montere sammen en kjøreenhet til en gangbro i verkstedet på Husøy. Foto: Leif Frode Svendsen

Vil ha alt på stell – høyt søkelys på HMS og bærekraft

For å være en seriøs leverandør til petroleums- og havvindindustrien er det strenge krav til sertifiseringer og bærekraft.

– Vi har halvannen stilling innen HMS (Helse, Miljø og Sikkerhet), og er hele tiden oppdatert på alle sertifiseringer og godkjenninger vi trenger på våre produkter. Det er høye sikkerhetskriterier da bruken involverer personelloverføring i dårlig vær. Også internt i firmaet jobber vi med bevisstgjøring og aktiviteter i forhold til HMS og bærekraft, sier Grindheim.

Utspring fra Marine Aluminium

I 1979 leverte Marine Aluminium den første teleskopiske landgangen til flotellet «Treasure Supporter» på Friggfeltet i Nordsjøen.

I 2011 etablerte Marine Aluminium Uptime sammen med sofwareselskapet ICD Industries AS fra Ålesund. I 2015 kjøpte Marine Aluminium ut ICD og ble eneeier. I 2018 ble det 2 selvstendige selskaper og i 2020 med forskjellige eiere Uptime er i dag eid av Norvestor som er et investeringsselskap.

– Vi er to selvstendige selskaper, men har et tett samarbeid. På Husøy deler vi kontor- og verkstedbygg, og de bygger alt som er av aluminium på de produktene vi leverer, sier Liknes. 

Bedriften har tre forskjellige lokaliteter. I Ålesund har de salgsavdelingen, mens det i Rotterdam, Nederland er opprettet service og salgs-kontor. Ikke tilfeldig, da en av Europas travleste havner ligger her.

AVANSERT TEKNIKK: Industrimekaniker og sveiser Jone Johansen (til venstre) og Anders Grindheim inspiserer arbeidet på sving systemet til gangbroen i verkstedet på Husøy. Hyggelig: Det blir stadig flere yngre ansatte hos Uptime, og kvinneandelen øker raskt. Foto: Leif Frode Svendsen

Leveringer til Brattvåg og Vietnam

Det er travle tider utenfor lokalene på Husøy. Foruten at den nye autonome gangbroen skal klargjøres til testing, skal to 30 meter lange gangbroer skipes ut fra anlegget.

– Den ene skal leveres til Brattvåg, den andre helt til Vietnam. Flere av våre ansatte reiser til disse stedene for å være med på montering og testing. Ingenting overlates til tilfeldighetene fra vår side, sier Liknes. 


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *