Juryen for Vekst- og nyskaperprisen i Karmøy har valgt tre bedrifter som kandidater til utmerkelsen. Vinneren blir gjort kjent på Bedriftenes dag på Park Inn by Radisson tirsdag 30. oktober. De tre er den mekaniske bedriften Mecan på Husøy, Saga Subsea, som leverer servicetjenester til rederier og offshorevirksomheter, og fiskerederiet Cetus i Veavågen, som også har betydelige interesser på Husøy. Juryen består av næringssjef Per Velde i Karmøy kommune, salgs- og markedssjef i Gasnor, Svein Sund, direktør Kristine Skeie i Kopervik Shipping og banksjef Alf Inge Flokketvedt i Skudenes og Aakra Sparebank. Her presenterer vi Mecan.


– Vi har et flott og ambisiøst navn; Mecan, som egentlig betyr «me kan alt». Så har vi svært dyktige ansatte som får til det aller meste, og som er knallbra å samarbeide med. Vi kaller oss en løsningsorientert mekanisk totalleverandør. 

Av: Ådne Bratthammer

De er ikke redde for å bruke beskrivende ord om egen kompetanse og innsats, to av Mecan-eierne, Idar Simonsen og Øivind Erland. Sistnevnte er daglig leder, mens Simonsen er prosjektkoordinator. 

Inn i nye bransjer

Det var Idar Simonsens far, Jan, som bygget opp virksomheten etter at han startet med dreiing i eget verksted i 1972. Femten år senere opprettet han selskapet Dreieservice, og i 1997 flyttet han bedriften til nye lokaler på Husøy, sammen med sønnen Kurt.

Det ble flere utvidelser og mer avansert utstyr ble jevnlig anskaffet. I 2010 flyttet virksomheten inn i egen nybygget produksjonshall. Navnet Mecan ble valgt i 2015.

– Fram til 2015 hadde vi mest oppmerksomhet rettet mot undervannsarbeid og offshore-kunder. I de siste årene har vi utvidet aktivitetene en god del og er kommet inn i de fleste næringer, også innenfor fiskeoppdrett og prosessindustri. Det omfatter mange forskjellige oppdrag, som dreiing, mekanikk, platearbeid, sveising og rørlegging. Vi påtar oss også prosjektledelse og ingeniørarbeid, forteller Idar Simonsen.

200 tonns målestasjon

Akkurat nå har Mecan stor aktivitet med stål- og rørarbeider for offhorenæringen. 

– I begynnelsen av dette året fikk vi en for oss kjempestor kontrakt av Technip/FMC. Vi bygger nå flere stålkonstruksjoner på totalt over 200 tonn, blant annet en modul på 18x8x8 meter, med svært mye rør. Dette blir målestasjoner for olje og gass. Modulene skal monteres på Equinors produksjonsskip på Johan Castberg-feltet, som ligger rundt 240 kilometer utenfor kysten av Hammerfest. Målestasjonene blir skipets – og operatørens – taksameter for gass- og oljeproduksjonen på feltet. Hele modulen er nå pakket inn i plast før vi starter sandblåsing og overflatebehandling. Deretter begynner vi med rørmontasje, sier daglig leder Øivind Erland.

Under vann og på land

Deep Ocean er en annen viktig kunde. For dem produserer Mecan en rekke forskjellig utstyr, for eksempel avansert verktøy til bruk ved undervannsoperasjoner på store dyp med fjernstyrte farkoster (ROV). Slike oppdrag er særlig spennende fordi det også krever kompetanse og fantasi til å utvikle helt nye typer utstyr. 

På K-Lab på Kårstø har Mecan til enhver tid inne en liten håndfull personer som driver med mekanisk arbeid og industrirørlegging. Mye av dette fabrikkeres på Husøy og installeres på Kårstø. På tarefabrikken på Vormedal, altså FMC Biopolymer, har Mecan også en god del oppdrag.

Kjøper nabohallen

Mecan kjøpte tidligere plate- og sveisetjenester. Høsten 2015 flyttet Skude Industri sin virksomhet på Husøy til Skudeneshavn. Mecan overtok leieavtalen på bygg, kjøpte utstyret og overtok noen av de ansatte også. Den leide hallen ligger et stykke unna bedriftens hovedhall. Fra litt utpå nyåret avsluttes leieavtalen og Mecan samles på ett sted.

– Nå har vi kjøpt nabotomten til der vi er nå, inklusive produksjonshall. Vi får dermed en samlet tomt på vel ti mål og tre produksjonshaller på til sammen godt over 3 000 kvadratmeter, sier Erland.

Ti prosent lærlinger 

Mecan har 40 ansatte, de fleste fra Karmøy. Bedriften satser mye på lærlinger, og har som mål at minst ti prosent av de ansatte skal være lærlinger. I dag har de fem, innenfor fagene industrimekanikk, CNC-maskinering, sveising og industrirørlegging.

Samarbeid i Key-alliansen

– Vi er litt i minste laget til å klare større og kompliserte oppdrag som inneholder mange forskjellige arbeidsdisipliner. Sammen med PDS Protek i Haugesund tok vi initiativet til et samarbeid mellom seks bedrifter for to år siden. Vi kaller oss Key-alliansen. Foruten PDS og oss dreier det seg om Level, ETA energi, Q rådgiving og Uni Research Polytec.

Dette samarbeidet bygges nå opp og vi har kjørt noen prosjekter, der kundene har gitt gode tilbakemeldinger. Til sammen er vi godt over 300 ansatte og vi kan påta oss store oppdrag innenfor alle disipliner, sier prosjektkoordinator Idar Simonsen. 

Tøff offhorekrise

Mecan opplevde at offshorekrisen fikk kraftig innvirkning på oppdragsmengden.

– Vi kom i gang med den nye plate/sveis-avdelingen høsten 2015, mens krisen var godt i gang. Det var en knallhard tid å starte på, men det var da denne muligheten bød seg. Vi måtte permittere noen ansatte i en periode, men slapp oppsigelser. Våre ansatte er et knallbra team, og alle bidro stort til å komme gjennom krisen på en bra måte. Vi gikk med litt røde tall i to år, men kom gjennom så noenlunde med null-resultat for Mecan-konsernet, som også inkluderer et eiendomsselskap. Det var vi kjempefornøyde med for 2015 og 2016, for det var en svært tøff periode, sier Øivind Erland.

Fantastiske ansatte

– Vi så jo at pilene pekte nedover høsten 2015, men vi valgte å stole på magefølelsen da Skude-muligheten dukket opp. Vi måtte som mange andre omstille virksomheten, men vi har svært god dialog med våre ansatte, som er opptatt av å ha et godt arbeidsmiljø. De bidro sterkt med gode løsninger å få ned kostnadene. I fjor hadde vi et godt år og økte omsetningen fra 40 millioner kroner i 2016 til 68 millioner kroner, sier Erland.

Mye mer markedsføring

Tidligere kom Mecans oppdrag mye av seg selv, men offshorekrisen gjorde av bedriften markedsmessig gikk inn i en ny tid. Salgsarbeidet måtte rettes mot nye kundegrupper og andre geografiske områder, mot Stavanger, Bergen og Østlandet.

– Lokalt ser vi ikke noen store, tunge prosjekter i næreste framtid, men det skjer noe hele tiden, både i prosessindustrien og i subsea-bransjen. Der fins det oppdrag fra en halv til et par millioner kroner rett som det er. Vi er tilbyder til flere større og spennende oppdrag til kunder på Østlandet og på Kårstø, forteller Idar Simonsen. 

Vannrensing i fiskeoppdrett

Han forteller om Norwegian Clearwater, et selskap som Mecan har startet sammen med PDS og Sandtorv. Clearwater-selskapet skal blant annet arbeide med vannrensing i landbaserte oppdrettsanlegg. 

Mecan fikk nylig innovasjonstilskudd fra Forskningsrådet til å videreutvikle renseutstyr for fiskemerder i sjøen. Dette dreier seg om utstyr som brukes av fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) på innsiden av merdene og spyler notveggene. Slikt utstyr fins allerede, men det nye her er at utstyret samtidig suger opp avfallet som løsner.

Hos Mecan er svært mye av arbeidet dreiing og fresing. Her klargjør fagarbeider Eivind Ørke fra Hervik i Tysvær en fresemaskin.

 

Lars Finne fra Åkra er lærling og har her som oppdrag med å maskinere deler i en dreiebenk.

 

«Kostbart som gull» – i alle fall nesten – er titanrøret som disse fire mennene klargjør til et brannslokkingsanlegg i et helikopterdekk. Fra venstre står Odd Keven Torland fra Åkra, Mats Jone Munthe Høvring fra Kopervik, Odd Kristoffer Rossehaug, som understreker at han kommer fra Haugesund, men bor på Vea. Nærmest ser vi Jaran Moldestad fra Kopervik.

 

De polske sveiserne Marek Sadza (tv) og Rafal Kedzierski har i flere år vært ansatt i Mecan. Her er de nettopp ferdige med å sveise sammen en stor aluminiumkonstruksjon til et skip, en såkalt kofferdam.

 

Mecan holder til på Husøy, her med maskineringsavdeling og hovedkontor. Utpå nyåret overtar selskapet også en stor hall utenfor høyre bildekant. Da blir hele virksomheten samlet i tre haller på til sammen over 3 000 kvadratmeter.

Kategorier: Nyheter

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *